
Uzun Yol Yapan Tır ve Otobüslerde Şoförler Kaç Saat Araç Kullanabilir?
Araç kullanmak çoğunlukla zevkli bir iş olmasının yanı sıra dikkat gerektiren, belli kurallar bütününü karşılayan durumdur. Kolay göründüğü kadar karmaşık olduğunu da söyleyebiliriz, özellikle de uzun yol şoförleri için daha da zorludur. Sabır ve dikkat isteyen uzun yol şoförlüğü taşıdıkları yolcu ve yük açısından şehir içinde araç kullanan diğer sürücülerden daha fazla zorluklarla karşılaşmaktadır. Uzun yolda büyük araçlar sürmenin belli kuralları ve denetimleri vardır. Can ve mal güvenliği açısından uzun yol şoförlüğü yapan kişilerin önceden belirlenmiş araç sürme hakları mevcuttur.
Tır, otobüs gibi yük ve yolcu taşıyan şoförlerin yasaların belirttiği gibi gün içinde en fazla 9 saat araç kullanmaları gerekmektedir. Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması ile belirlenen kurallar ve yasalara göre uzun yol şoförlerinin 24 saat kapsamında en fazla 9 saat araç kullanmaları gerekir. Avrupa standartlarında araç sürebilme aralığı belirlenmiş, 9 saatin ilk yarısı 4.5 saatte 45 dakika mola vermesi gereklidir.
Uzun süreler araç kullanmanın dikkatin azalmasına ve kazaların meydana gelmesinde pay oynaması nedeniyle koyulan bu kurallar şoförlerin hayatını korumak ve diğer sürücüler açısından da tehlikeyi ortadan kaldırmak amacıyla belli standartlarda belirlenmiştir. Uzun yol şoförlüğü yapan sürücülerin 9 saat araç kullanması halinde araçlarını 11 saat boyunca hareket ettirmemesi ve mecburi dinlenmeye geçmeleri zorunludur. Hafta içerisinde 56, iki haftada toplam 90 saat araç kullanma hakkına sahiplerdir.
Tır ve otobüslerde yer alan Takograf cihazı sayesinde şoförlerin ne kadar süre araç kullandıkları, araçların hangi sürelerde hareket etmediği incelenebilmektedir...