
Tork Gücü ile Beygir Gücü Arasındaki Fark
Tork kelimesini duyduğunuz zaman ilk aklınıza geren araç olur. Çünkü tork gücü beygir gücü ile karıştırılmaktadır. Ancak aşağıda sizin için tork gücü ile beygir gücü arasındaki farkı anlattığımızda sizinde kafanızın karışacağını söylememiz mümkün olacak.
Tork Gücü ve Beygir Gücü Nedir?
Tork’un anlamı kuvvet yani döndürmedir. Bir aracın motorundaki krank milinin bir dakika içerisinde yaptığı dönüş sayısını ifade eder. Bu dönüşlerin az olması ya da çok olması aracın hızının belirlenmesini sağlar. onun ölçümü ise Newtonmetre tarafından yapılır. Otomobilinizin torkun fazla olması demek yokuş performansının hızlı olacağı anlamına gelir. Aracın çekiş gücü torkun yüksek olmasına bağlıdır. Dizel araçlardaki piston kolu benzinli bir araca göre daha fazla uzundur. Bu sayede dizel araçlarda yüksek dönüş sağlanmış olur. Sonuç olarak dizel mi benzin mi dediğinizde dizel araçların tork gücü daha iyidir diyebiliriz. Dizel araçların az yakmasının nedeni de budur.
Beygir gücünün hesaplaması yapılırken 75 kiloluk bir aracın bir metre hareket etmesi 1 saniyede hareket etmesi için ihtiyaç olan güçtür. Yani bu da gerçek hayatta bir beygirin bir saniyede ileriye taşıyabileceği güç 50 kilogramdır. Mühendisler ise bu durumu standart olarak 75 kilogram olarak ele almışlardır. Beygir gücünü ilk kullanan James Watt’tır. Bu sistem üretildiğinde insanlara sistemin bir şekilde tanıtılması ve anlatılması gerekiyordu. Bunun içinde halkın daha basit bir şekilde anlayabilmesi için beygir gücü şeklinde bir açıklama yapıldı.
Tork Gücünün Beygir Gücünden Farkı Nedir?
Tork bir aracın çekiş gücünün ifade edilmesidir. Beygir gücü ise aracın hızını anlatır. Ancak bazı sürücüler tork’un aracın hızıyla alakalı bir durum olduğunu düşünürler.
Bir örnek vermek gerekirse yarış arabalarında tork gücü düşükken beygir gücü daha fazla olur. bunu araç üzerinden de anlatacak olursak hız göstergeniz beygir gücünü ifade ederken devir göstergesi de aracın tork gücünü temsil eder.