
Özel Plaka Nasıl Alınır?
Motorlu taşıtların bir nevi kimliği görevini gören plakalar harfler ve numaralardan oluşmaktadır. Yetkili mercilerin aracı tanımasına ve tanımlamasına imkan sağlayan plakalar tüm dünya genelinde kullanılmaktadır. Motorlu araçların ön ve arka kısmında görünebilir biçimde konumlanır. Araç alım satım işlemlerinin bitiminde aracın trafiğe çıkabilmesi için plaka alınması zorunludur. Plaka alma işlemi oldukça kısa süren basit bir işlem olup fiyatı da uygundur. Trafik şubenin vermiş olduğu plaka haricinde özel plaka almak isteyenler için bu durum biraz karmaşıklaşabilir.
Plakasında isminin veya kendisi için anlamı olan harflerin bulunmasını isteyen araç sahipleri özel plaka almak isteyebilirler. Özel plaka sahibi olmak için bazı şartların sağlanması gerekmektedir ancak sanıldığı kadar zor bir süreç değildir. Çoğu kişi plaka yenileme ile özel plaka almayı birbirine karıştırmaktadır. Birbirinden ayrı işlemler olduğu gibi maliyetleri de farklıdır. İlk olarak almak istediğiniz plakayı sorgulatmalısınız. Plakanın kullanılmadığından emin olduğunuzda İl Trafik Müdürlüğüne plaka için talepte bulunmalısınız. Sizden istenecek evrakları tamamlamalısınız ancak şirket için özel plaka almak istediğinizde şirketin imza sirküleri de dahil olmak üzere son 6 aylık faaliyet belgeleri ve vekaleti de yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
Unutmayın ki özel plaka değişimi keyfi bir işlem sayıldığında maliyet olarak plaka değişiminden farklıdır. Ve ayrınca yılda iki kez özel plaka vergisi ödemeniz gerekmektedir, verginin tutarı kişinin yıllık gelirine göre ayarlanmaktadır.