
Dizel Arabanın Çekişi Neden Düşer?
Dizel araçların sıklıkla tercih edilmesinin nedeni düşük yakıtta yüksek performans ve verim alınmasıdır. Dizel araçlarda yüksek verim ve performansa ulaştığında yakıt tüketiminin de azalmasıyla araç kullanımı optimum şekilde olmaktadır. Ancak araç motorunda her hangi bir arıza ya da problem ortaya çıkması durumunda araç çekişinde düşme görülebilmektedir. Bu nedenle dizel araba kullanan sürücülerin motor bakımı ve kontrollerinin zamanında ve eksiksiz gerçekleştirilmesi gerekir.
Dizel arabanın araç çekişi neden düşer? Sorusunun birden fazla cevabı yani çekişin düşmesi birçok nedenden kaynaklanabilir. Motor bakımının zamanında yapılmaması ya da aksatılması dizel araçlarda çekişin düşmesinin en önemli nedenlerinden biridir. Dizel araçlarda motor sesi daha fazla çıkmaktadır ancak motordan kaynaklanan problemlerde daha da fazla uğultu ortaya çıkabilir.
Düzenli aralıklarla buji kablosu ve bujilerin değişiminin yapılmaması sonucunda çekişte düşme sorunuyla karşılaşılması kaçınılmazdır. Aracınızda bulunan baskı balata parçasının eskimiş olması ve yetersiz çalışması özerlikle rampa yukarı çıkış zamanlarında devirin yükselmesine ve çok gürültü çıkarmasına neden olabilir. Bu durum çekişin düşmesine neden olacaktır.
Aracınızın motorunda dolaşan hava akımında kesintiler ve akımda bozulmalar olduğunda yine dizel aracınızın çekişinin düşmesine neden olabilmektedir. Araçlara çok fazla kişinin binmesi ve fazla yük konulması aracın çekişini olumsuz etkileyecek bir diğer nedendir. Bunların dışında katalitik konvertörde oluşan bozulmalarda, enjektörlerde meydana gelen arızalarda ve radyatörlerde ortaya çıkabilecek kaçaklarda çekiş gücünde düşme görülebilir. Ayrıca aracınızın lastiklerindeki basıncın olması gerekenden daha düşük basınçta olması çekiş gücünün düşmesine neden olacaktır.
Arabanın Çekişi Nasıl Artırılır?
Arabanızın çekiş gücünde azalma fark ettiniz ise, aracınızın rutin aralıklarla motor bakımlarının yapılmasını sağlamalısınız. Lastiklerin basıncında düşme var ise lastiklerdeki basıncın artması ve normal basınca getirilmesi performansı artıracaktır. Gereğinden fazla yük yüklemekten kaçınılmalıdır. Eğer çekiş gücünde azalma varsa araca koyduğunuz yükte azaltma sağlayarak hem yakıt tasarrufu hem çekiş gücünde artacaktır. Motorda bulunan silindirlerde havanın rahat dolaşımının sağlanması için hava filtrelerinin rutin motor bakımlarında temizlenmesi daha yüksek performans almanızı sağlayacaktır. Bir diğer konu ise aracınızın yazılımının formatlanmasıyla özellikle elektronik ve yazılım tabanlı araçlarda yeniden yükleme yapılarak, özelliklerinde yapılacak bir takım değişikliklerle çekiş gücü ve yakıt performansı artırılabilmektedir. Çeşitli dijital ürünlerle gaz tepkime süresi kısaltma sağlanarak çekiş gücü artırılmaktadır. Bu noktada size önerimiz Alman üretimi olan Pedalbox tır.