
Araç Muayenesinde Ağır Kusurlar Nedir?
Trafiğe çıkan araç sayısının her gün artması, bazı şehirlerde yoğunlaşan trafik ne yazık ki bazen istenmeyen durumların yaşanmasına neden olabiliyor. Kazaların ve istenmeyen kötü durumların önüne geçmek isteyen Trafik Karayolları, trafiğe çıkan her aracın mutlaka muayene edilmesi şartını gözetmektedir. Ülkemizde araç muayenelerini TÜVTÜRK Araç muayene istasyonları yapmaktadır.
Yapılan araç muayenesinde aracınızın ağır kusurlu olduğu ortaya çıkarsa maalesef ki aracınızı trafiğe çıkarmaya devam edemezsiniz. Aracınızın trafiğe tekrar çıkabilmesi için öncelikle ağır kusurların ortadan kalkıp tekrar muayeneden geçerek geçerli rapor alması gerekmektedir. Ağır kusurların tespit edilmesiyle araç sahibine 1 aylık süre verilerek kusurların ortadan kaldırılması için mühlet verilir.
Peki araç muayenesinden geçmenize izin vermeyen ağır kusurların ne olduğunu merak ediyor musunuz?
- Aracın tespitini imkansız hale getiren durumlar; ruhsatın okunmaması, ruhsata elle yapılan müdahale, aracın yakıt türünün farklı olması, koltuk sayısının fazla olması vb.
- Fren sistemindeki tüm kusurlar; fren etkisinin çok düşük veya çok yüksek olması, fren farkı, servis frenlerinde kitlenme, frenlerde sızdırma vb.
- El freninin yetersiz olması, fren çubuklarında sorun olması, el freninde hasarlar olması vb.
- ABS sistemindeki sorunlar
- Direksiyon sistemindeki sorunlar; direksiyonun geriye dönmemesi, direksiyon son dayaması ve yataklanmasında sorunlar vb...