
Arabaların Direksiyonu Neden Titrer?
Araç sürücülerinin sıklıkla karşılaştıkları sorunlardan birisi de direksiyonun titremesidir. Sürücüler için hem can sıkıcı hemde kafa karıştırıcı bir durum olan direksiyon titremesinin yaygın 3 nedeni bulunur. Ancak araçta oluşan bazı durumlarda direksiyonun seyir halindeyken, dururken yada rölantideyken titremesine yol açabilir. Kullandığınız aracın direksiyonunda titreme meydana geliyorsa yazımızı dikkatle okuyunuz.
Öncelikle araç dururken direksiyonu çevirdiğinizde titremeyle karşılaşıyorsanız hidrolik direksiyon sisteminde bir hasar gelişmiş olabilir. İlk olarak hidrolik sıvısını kontrol etmenizi öneririz.
Araç seyir halindeyken titreme ortaya çıkıyorsa jantlarınızın balansı bozulmuş, balansı bozulmuş şaftlar veya eskimiş lastikleriniz olabilir. Şaft balansının bozulmasının yanı sıra balon yapmış lastiklerde direksiyonun titremesine neden olabilir.
Frene bastığınız anda araçtan ses geliyor ve direksiyon titriyorsa frenk disklerinizin üzerinde bozulmalar meydana gelmiş olabilir. Disklerde oluşan çarpıklıklar tornada düzelmiyorsa mutlaka değiştirilmelidir..
Yanlış biçimde rotalanmış tekerler direksiyonun titremesine neden olur. Rot ayarsızlığı aracı uzun yıllar kullandıktan sonra ortaya çıkan durumlardan biridir.
Kırılmış, hasar görmüş veya yağlanmamış rulmanlar direksiyon döndürüldüğünde titremenin meydana gelmesine sebebiyet verir.
Motor kulağı veya motor takozunda hasar gelişmiş ise motorla birlikte direksiyonunda titremesine yol açar. Direksiyon rölantideyken titriyorsa motor takozunuz da bir sorun gelişmiş demektir.